vasárnap, november 30

"Ha életünk minden másodperce a végtelenségig ismétlődne, úgy oda lennénk szögezve az örökkévalósághoz, mint Jézus Krisztus a keresztfához. A gondolat hátborzongató. Az örök visszatérés világában minden mozdulatra a felelősség elviselhetetlen súlya nehezedik. Ezért nevezte Nietzsche az örök visszatérés gondolatát a legsúlyosabb tehernek (das schwerste Gewicht).
Amennyiben a legsúlyosabb teher az örök visszatérés, ennek hátterében az életünk csodálatosan könnyűnek mutatkozhat. De vajon a nehéz valóban szörnyű, a könnyű pedig valóban csodálatos?
A legsúlyosabb teher ránk nehezedik, leroskadunk alatta, földhöz lapít bennünket. Csakhogy minden korok szerelmi költészetében a nő arra vágyik, hogy férfitest súlya nehezedjék rá. A legsúlyosabb teher tehát egyben az élet legnagyobb beteljesülésének jelképe is. Minél nehezebb a teher, annál közelebb kerül életünk a földhöz, annál valóságosabb és igazabb.
Ezzel szemben a teher teljes hiánya azt okozza, hogy az ember könnyebbé válik a levegőnél, immár csak félig valóságos, s bár mozdulatai szabadak, semmi jelentőségük nincs.
Akkor hát mit válasszunk? A nehezet, vagy a könnyűt?"

4 megjegyzés:

Wing írta...

Ha kopogtatnak az ajtón az új divatirányzattal menekülj!:D

zsozsika írta...

ez szépirodalooom

Wing írta...

nekem inkább tűnik túl sok infomrációt felsorakoztató időtúltengésben és mozdulatlansági problémákkal küszködő gondolkodónak vélt emberek okfejtésének, mintsemhogy másnak:) De nem akarom kedved szegni... :)

zsozsika írta...

2. kedvenc könyvem...
de ettől még nem haragszom meg rád...:)